Zdrowa szarlotka

Szarlotka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Cała słodkość nadają jabłka, więc nie ma potrzeby jej dosładzania kilogramami cukru. W wielu przepisach spotkałam się z dodawaniem cukru do jabłek. Moim zdaniem jest to zupełnie niepotrzebne, ponieważ jabłka same z siebie zawierają dużą ilość fruktozy(cukru roślinnego). W moim przepisie jest masło, zaraz będą pytania- co to za zdrowa szarlotka z masłem? Ciapciusiu gdzie Twój rozumek? Śpieszę z wyjaśnieniem- szarlotka nie jest propozycją śniadania czy obiadu. To deser, który można zrobić na niedzielne popołudnie w zamian za gotowe ciastka, ciasteczka, batoniki czy cukierki. Masło samo w sobie nie jest złe, jeżeli nie używamy go w nadmiarze. Zamiast mąki używam zmielonych płatków górskich. Robię to z dwóch powodów. Pierwszy jest taki, że na początku bardzo trudno jest się przekonać do pełoziarnistej mąki, ponieważ nie wygląda ona biało i niezdrowo. Czasami musimy się oszukać, żeby dobrze zjeść 😉

Więc Ciapciusie- łyżki w dłoń zaczynamy!

 

Lista zakupów:

  • 2 kg słodkich jabłek
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/ zmielonych na pył płatków górskich
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Ekstrakt waniliniowy
  • Pół cytryny

Jeżeli macie te wszystkie składniki zapraszam.

Spód

Jeżeli używamy płatków owsianych mielimy je w melakserze na pył. Do dużej miski dodajemy szklankę zmielonych płatków górskich/ mąkę pełnoziarnistą, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki ksylitolu, dodajemy mieciutkie masło i zagniatamy w kulkę. Może się ona delikatnie rozwalać. Zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na pół godziny.

Kruszonka

Dodajemy szklankę płatków owsianych 80g masła, 1/4 szklanki ksylitolu, 1/2 łyżeczki cynamonu, łączymy w kulkę. Zawijamy w folię spożywczą i do zamrażalnika na pół godziny.

Środek

Dwa kilo naszych słodkich jabłek obieramy, kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy wedle uznania cynamonu( ja dałam łyżeczkę, ale lubię gdy smak cynamonu jest wyczuwalny). Skrapiamy cytryną, dusimy do momentu aż jabłuszka będą miękkie

 

 

Łączenie naszego trio

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy spód z lodówki i ugniatamy na papierze do pieczenia. Im lepiej ugnieciemy tym cieńszy będzie. Wykładamy jabłka posypujemy kruszonką wyjętą z zamrażalki. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Każdy piekarnik jest inny, więc proponuje doglądać naszego wypieku, kruszonka powinna być przyrumieniona.

Szarlotka jest zdrowym zamiennikiem, który mimo wszystko trzeba jeść z umiarem. Tylko kto by się tym przejmował kiedy w domu unosi się zapach jabłek i cynanomonu?

Smacznego Ciapciusie!

About

No Comments

Leave a Comment