5 pomysłów na (nie)zdrowe jedzenie- czyli uzdrowiony fast food

Hej ho! Dzisiaj pobawimy się w lekarzy- będziemy uzdrawiać okropne fast foody. Każdy z nas może być uzdrowicielem, a co!

Jeżeli mam ochotę na coś niezdrowego, to najczęściej robię to sama w domu i magicznie staje się to nie takie najgorsze, a przynajmniej dużo zdrowsze niż fastfooda. Przerobiłam miliony przepisów z polskich stron, zagranicznych i z tego wyszły moje przepisy na dania, które Wam zaprezentuję. Możecie mi zaufać, robimy je na tyle często, że z czystym sumieniem mogę polecić. Szczególnie pizze, jestem miłośniczką pizzy.

 

1.Sławna pizza

Składniki na ciasto:

  • -250g mąki
  • -150g ciepłej wody
  • 7g drożdzy suchych
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Łyzka przypraw( u nas oregano i bazylia)

Składniki na sos:

– pół sosu pomidorowy dobrej jakości (np. Łowicza- świetny skład)

  • pół łyżeczki cukru
  • Sół i pieprz do smaku
  • Odrobina chilli
  • Bazylia i oregano

Składniki na pizze:

  • ser żółty dobrej jakości
  • Dowolne składniki ( pepperoni, szynka, oliwki, ser pleśniowy, papryczki chilli, papryka, podsmażony kurczak- uruchomcie wyobraźnię 🙂 )

W dużej misce mieszamy mąkę, suche drożdze, sól, cukier i zioła, następnie wlewamy ciepłą wodę. Dobrze zagnieść ciasto. Miskę położyć na ściereczce i nakryć ściereczką dokładnie. Misce musi „być ciepło”. Przykrywamy z miłością, inaczej ciasto nie wyrośnie. 😉

Składniki na sos wrzucamy do rondelka i do zagotowania na małym ogniu. Na ciepło składniki się lepiej i równomiernie połączą. Piekarnik nagrzać do 220 stopni( grzanie góra-dół) i na 15-25 minut w zależności od piekarnika. Blaszkę można podsypać delikatnie mąką żeby ciasto nie przywarło.

2. Burgery

Składniki:

-50g kaszy jaglana

-100g mięsa mielonego z indyka

-ulubione przyprawy

-dobrej jakości bułka( pełnoziarnista)

-ulubione warzywa( papryka, pomidor, sałata, podsmażona cukinia)

Kaszę jaglaną gotujemy, mieszamy z mięsem mielonym. Jako przyprawy polecam sól, chilli, paprykę słodką, pieprz. Formujemy kotlelty, smażymy na dobrej jakości oleju. Bułki kroimy na pół, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, na 2-3 minuty. Sprawi to, że bułeczki będą ciepłe i chrupiące. Składniki łączymy.

3. Kurczaczki nugetssy

-500g piersi z kurczaka

-płatki owsiane

-ulubione przyprawy

Cały sekret w tym przepisie tkwi we wcześniejszym natarciu mięsa. Mięso dzielimy na paseczki 2×5. Wkładamy do miski, nacieramy 3 godziny wcześniej przyprawami. U nas solą, pieprzem, dużą ilością ziół. Szykujemy talerzyk z roztrzepanym jajkiem i drugi z płatkami owsianymi. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 200 stopni z funkcją grzania góra dół. Kawałki kurczaka najpierw maczamy w jajku,a potem obtaczamy w płatkach owsianych i układamy na blaszcze. Pieczemy około 15 minut. Można podawać z sosem czosnkowym.

4. Zdrowy kebsik

Składniki na placek:

  • szklanka mąki dobrej jakości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 80 ml ciepłej wody

Składniki na środek na dwa kebsiki:

  • 2 pomidory
  • Ogórek zielony średniej wielkości
  • Sałata
  • ser( do wyboru do koloru, a co! To nasz kebsik: mozarella, ser pleśniowy typu lazur, żółty ser, parmezan)
  • Pół czerwonej papryki( można mieć 1/4 czerwonej, 1/4 zółtej- prześlicznie wygląda)
  • Pierś z kurczaka
  • Przyprawy takie jak ( słodka papryka, rozmaryn, chilli, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kolendra)

Wszystkie składniki na placek( tortille) mieszamy, ugniatamy około 5 minut. Dzielimy na 4 kulki, z których tworzymy tortille. “Smażymy”na suchej patelni, bez oleju. Smażymy około 30 sekund, trzeba bardzo pilnować żeby nie przypalić.Standardowo nacieramy kurę. Z miłością prosze Państwa! Wszystkie składniki kroimy i do tortilli.

5. Oszukane frytki

Składniki:

  • ziemniaki
  • Bataty
  • Przyprawy

O tym napewno wszyscy z Was już słyszeli i jedli, ale uważam, że w takim zestawieniu nie może zabraknąć klasyczny frytek. Bataty/ Ziemniaki kroimy w paski i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ( funkcja góra-dół) na około 30-45 minut( w zależności od tego na jak duże kawałki pokroiliśmy ziemniaki. Bataty doprawiamy „słodszymi” ziołami- np. bazylią. Przy ziemniakach sprawa dowolna- polecam posypać przyprawą tajską( uwaga na skład, trzeba kupić mieszankę samych ziół, bez dodatku soli).

Darmowy dodatek do postu

Punkt ekstra, ponieważ dużo osób po prostu chwali nasze sosy. Bardzo proste w przyrządzeniu, nie dodajemy konserwantów( bo są za drogie, taki glutaminan sodu kosztowna sprawa 😉 ).

Sos czosnkowy:

  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • Od dwóch do czterech ząbków czosnku
  • Pół łyżeczki bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z całą resztą składników. Wychodzi pyszny, czosnkowy i mało kaloryczny 😉

Sos musztardowo- miodowy:

  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy ( dodawałam nawet francuskiej, trochę chrupie, ale dalej pyszne)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka dobrego oleju lub oliwy ( u nas oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron)

Wszystko wymieszać.

Sos chrzanowy

  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chrzanu
  • pieprz i sól do smaku

Mieszamy i gotowe.

 

W ten sposób przygotowane dania są zdrowsze, wiemy z jakich składników zostały zrobione i przede wszystkim są przepyszne! Dajcie koniecznie znać jak Wy uzdrawiacie fastfoody 🙂

About

No Comments

Leave a Comment